Jag och min hund

0

Har varit hemma en (för mig) längre tid från jobb. Inaktiviteten får mig att reflektera över lite olika saker.

En av dom saker jag funderat mycket på är träning/förhållningssätt till djur. Kan ta min hundtjej som exempel. Hon är en omplacering, hade det superbra hos sin uppfödare/förra ägare men det är lite skillnad för henne när hon kommit till mig

Förut gick hon “alltid” i koppel, betedde sig som småhundar lite typiskt gjorde (skuttade längst ut på kopplet och skällde och fick den maten hon själv valde när hon vägrade äta osv). Hos mig finns det krav… man äter det man får (hemska tanke 😉 ) och sköter sig i koppel. Man jagar varken katter eller fåglar :-p Fungerar jättebra, hon går i stort sett alltid lös numera (hon är på så sätt en hemskt lätttränad donna)

Jag har också en stark övertygelse att alla djur behöver jobba, eller iallafall ha en uppgift. Där har fröken hund och jag inte riktigt tänkt lika. Jag har testat mig fram med olika saker men hon har väl mer eller mindre idiotförklarat mig varje gång jag testat något nytt så då har vi släppt det. iallafall har vi nu på slutet hittat något hon faktiskt uppskattar. Otippat nog är det weight pull (dra kedjor). Folk runt mig tycker väl att jag är knäpp som “utsätter” en liten sällskapsras för det “Hon är ju ingen muskelhund direkt”. Men jag och hund drar glatt på och tycker att så läge vi har kul så får det vara så

Så har jag analyserat mitt sätt att hantera hund, jag ställer ju en del krav (man beter sig i koppel, ännu hellre lös förstås, skäller inte och beter sig dumt, man lyssnar när jag pratar med en, jagar inte fåglar/katter osv osv) MEN å andra sidan så lyssnar jag också på henne. Jag tycker att ska jag ställa krav på djuren/hunden så måste ju dom också få tala omvad dom tycker och tänker om saker (som att välja vilket jobb man vill ha)

Häromdagen t.ex. så istället för att bli lycklig när jag skulle sätta på dragselen på min donna så klev hon några steg bort från mig och vände bort huvudet. Kanske en liten sak som dom flesta inte skulle brytt sig om utan kört ändå men för mig ett tydligt tecken på att just den dagen var något inte helt oki (hon löpte så kanske var hon öm i kroppen, vem vet). Så jag valde helt enkelt att klappa om henne och tacka för att hon var tydlig och så gick vi en vanlig promenad hela turen istället. För mig är det inte motsatser i sig att ställa krav men att ändå lyssna och kommunicera. Jag skulle säga att min hund är ett bra exempel på det. Hon är väldigt “lydig” men ändå en av dom tydligaste hundarna jag vet i att uttrycka vad hon känner och tycker för stunden. Mitt hjärta och min läromästare <3

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke